AKTUELNO

Maligne bolesti su jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u našoj zemlji.

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se danas, a prema podacima Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji identični su vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju.

Muškarci u Srbiji najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate, dok žene najčešće obolevaju i umiru od karcinoma dojke, debelog creva, raka pluća i grlića materice, navedeno je na sajtu Instituta Batut.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup kontroli malignih bolesti. Na više od 80 odsto svih malignih bolesti moguće je uticati modifikovanjem faktora rizika koji su odgovorni za pojavu bolesti.

Predsednik SLD akademik Radoje Čolović ukazao je da Srbi ne obolevaju mnogo češće od malignih bolesti od drugih, ali da je naša zemlja po smrtnosti vrlo visoko pozicionirana- na drugom mestu u Evropi.

To je razlog zbog koga je SLD pokrenulo projekat "Onkologija u Srbiji - znanjem protiv malignih bolesti", sajt na kome su prezentovani edukativni programi namenjeni lekarima svih struka.

Projekat je, kako kaže Čolović, fokusiran na pet najčešćih karcinoma od kojih se oboleva - karcinom pluća, karcinoma dojke, kolorektalnog karcinoma, grlića materice i karcinoma jajnika.

Od karcinoma pluća u Srbiji godišnje oboli 5.000 pacijenata, karcinoma dojke - 4.500 pacijenata, kolorektalnog karcinoma- 4.500 pacijenata, grlića materice oko 4.000 žena.

Direktor Klinike za onkologiju i radiologiju prof. Radan Džodić kaže da je u poslednjih nekoliko godina napravljen ogroman pomak u onkologiji, što se tiče aparata za zračenje i lekova za obolele od raka.

On kaže da je Institutu za onkologiju potreban i veći prostor, kako bi se najteži onkološki pacijenti lečili u boljim uslovima.

- Sobe su trenutno osmokrevetne i nama treba nov prostor od bar 10.000 metara kvadratnih. Napravili smo idejni projekat za izgradnju novog objekta kako bi naši pacijenti imali bolje uslove za lečenje - rekao je Džodić. On je dodao da prema idejnom projektu za novu zgradu, za građevinske radove treba oko 10 miliona evra i isto toliko za opremanje.

I. P./J.S

#Bolest

#Kancer

#Rak

#Smrt

#Srbija

'